για &

Πεζοπορικές Διαδρομές

Υπάτη – Καταρράκτης Κρεμαστών – Υπάτη (Μονοπάτι Φαρμακίδων)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στη πλατεία. Θα ανηφορίσετε στον ασφάλτινο δρόμο και θα περάσετε από την Αγία Σοφία. Στη συνέχεια ακολουθήστε το μονοπάτι προς το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη με την υπέροχη θέα. Εδώ θα βρείτε δύο μονοπάτια και θα διαλέξετε αυτό στα αριστερά σας που περνάει από το παλιό καλντερίμι και τον μικρό καταρράκτη. Φτάνοντας στον χωμάτινο δρόμο, τον ακολουθείτε μέχρι να φτάσετε στο Κάστρο. Μετά επιστρέφετε στο κέντρο της πόλης έχοντας διανύσει μια κυκλική διαδρομή. Στην αρχή κατευθυνθείτε δυτικά. Πάρτε το μονοπάτι «Υπάτη – Καταφύγιο» προς το βορρά για λίγα μέτρα και μετά αφήστε το ώστε, στα δυτικά, να διασχύσετε το λειβάδι. Αφού φτάσετε στην «Ανεμότρυπα» ακολουθήστε το μονοπάτι των Φαρμάκιδων για να γυρίσετε στην Υπάτη.

Τύπος Πεζοπορίας: Κυκλική
Μήκος: 2,4 χλμ.
Διάρκεια χωρίς στάσεις: 2 ώρες.
Διαφορά υψομέτρου στην άνοδο: 150 μ.
Διαφορά υψομέτρου στην κάθοδο: 160 μ.
Δομή του εδάφους: Μονοπάτι 1,6 km, Χωματόδρομος: 100 m, Άσφαλτος: 400 m.
Σήμανση Διαδρομής: *** (πορτοκαλί και άσπρη - κόκκινη σήμανση)

Υπάτη - Κάστρο - Υπάτη

Η διαδρομή ξεκινά από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης. Στα 100μ αφήστε την άσφαλτο και ακολουθείστε τον ανηφορικό χωματόδρομο. Ο δρόμος χρειάζεται λίγη προσοχή διότι για 400μ είναι απότομος όμως σύντομα στα δεξιά σας θα βρείτε ένα μονοπάτι και θα το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, η διαδρομή είναι επίπεδη και υπάρχει ένα σταυροδρόμι για την «Ανεμότρυπα». Για να δείτε την «Ανεμότρυπα» θα πρέπει να βγείτε ελάχιστα από το μονοπάτι αλλά μετά επιστρέψετε αμέσως στο κύριο μονοπάτι και κατεβείτε μέχρι την κρεμαστή γέφυρα. Φτάνοντας στη γέφυρα, προχωρήστε νότια ακολουθώντας τις κόκκινες και λευκές σημάνσεις. Σύντομα φτάνετε σε βράχια όπου υπάρχουν σχοινιά που φτάνουν μέχρι τον καταρράκτη. Στο δρόμο της επιστροφής, μην κατευθυνθείτε προς την κρεμαστή γέφυρα. Αντί αυτού, προχωρήστε βόρεια περπατώντας παράλληλα με το ρέμα του Ξεριά. Μετά από τρεις ξύλινες γέφυρες, φτάνετε τελικά στην άσφαλτο.

Τύπος Πεζοπορίας: Κυκλική
Μήκος: 4 χλμ.
Διάρκεια χωρίς στάσεις: 1 ώρα και 26 λεπτά
Διαφορά υψομέτρου στην άνοδο: 332 μ.
Διαφορά υψομέτρου στην κάθοδο: 332 μ.
Δομή του εδάφους: Μονοπάτι 2,8 χλμ., Χωματόδρομος: 1 χλμ., Άσφαλτος: 1,1 χλμ.
Σήμανση Διαδρομής: Όχι

Καστανιά - Καπνοχώρι – Υπάτη

Ξεκινήστε από την πλατεία της Καστανιάς και ακολουθήστε την άσφαλτο προς Λύχνο- Καπνοχώρι. Μόλις δείτε το νεκροταφείο, κατευθυνθείτε δεξιά. Αρχικά, ακολουθήστε τον χωματόδρομο, μετά ένα μονοπάτι και τέλος έναν ακόμα χωματόδρομο που οδηγεί στο Καπνοχώρι. Το Καπνοχώρι βρίσκεται κοντά σε έναν μύλο. Κατεβείτε την άσφαλτο προς την Υπάτη και στρίψτε δεξιά στο παλιό δημοτικό σχολείο (υπάρχει ένας μικρός δρόμος).
Όταν συναντήσετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, διασχίστε τον και ακολουθήστε το μονοπάτι δίπλα στο Ιερό. Όταν φτάσετε στο ρέμα του Ξεριά, διασχίστε το και ακολουθήστε το μονοπάτι των Φαρμακίδων προς την Υπάτη στην αντίστροφη κατεύθυνση.

Τύπος Πεζοπορίας: Μέτρια
Μήκος: 7,2 χλμ.
Διάρκεια χωρίς στάσεις: 2 ώρες και 10 λεπτά.
Διαφορά υψομέτρου στην άνοδο: 100 μ.
Διαφορά υψομέτρου στην κάθοδο: 950 μ.
Δομή του εδάφους: 3,7 χλμ., Χωματόδρομος: 2,3 χλμ., Άσφαλτος: 1,2 χλμ.
Σήμανση Διαδρομής: *** (πορτοκαλί σήμανση)

ESPA