για &

Ιερά Μονή Αγάθωνος

Οδηγόντας μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον ανάμεσα από τα χωριά του Λαδίκου, των Βασιλικών, Αμαλότα και Συκά συναντάμε την Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα, στην πλαγιά του όρους «Οίτη». Κτισμένη τον 14ο-15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας.
Η προφορική παράδοση αναφέρει πως το παλιό Μοναστήρι που ασκήτευε ο Όσιος Αγάθωνας και βρισκόταν στα όρια των γειτονικών χωριών Λυχνού και Καστανιάς, έπαθε καθίζηση και η εικόνα της Παναγίας εξαφανίστηκε για να βρεθεί σε φωτόλουστη σπηλιά. Εκεί, κοντά στη σημερινή του θέση χτίστηκε τον 14ο με 15ο αιώνα ο Όσιος το μοναστήρι. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι των γύρω χωριών και κυρίως αυτοί του κοντινού Λυχνού μιλούν για την ύπαρξη «στα παλιά χρόνια» μοναστηριού στο νοτιοδυτικό μέρος του χωριού σε κοντινή θέση που καλείται «Παλιομονάστηρο». Στο μοναστήρι αυτό, πάντοτε σύμφωνα με την παράδοση, ασκήτευε ο μοναχός Αγάθωνας.
Η Μονή μετά το θάνατο του Οσίου Αγάθωνα ονομάστηκε από τους μοναχούς, μονή του Αγάθωνα. Ακολουθώντας τις καταστροφές από τους κατά καιρούς επιδρομείς στον Δήμο Υπάτης, η Ιερά Μονή Αγάθωνος υπέστη και αυτή καταστροφές με κυριότερη το 1822 από τον Δράμαλη, που πυρπόλησε το καθολικό της Μονής.
Επιστρέψτε στα Λουτά Υπάτης διαμέσου των χωριών Καπνοχώρι Υπάτης και Αργυροχωρίου
ESPA